giovedì 27 ottobre 2011 al “Sale e Pepe” a Stregna: cena e racconti
“Vaht”, le festività di Ognissanti, “hliebce brat”, il pane dei morti… e i racconti legati a questo periodo dell’anno hanno accompagnato il menù a degustazione – fra cui la “koščičova”, minestra che tradizionalmente si preparava in questo periodo – che la trattoria SALE E PEPE di Stregna ha offerto agli intervenuti.
L’iniziativa, che si propone di unire la tradizione orale a quella gastronomica per valorizzare la cultura delle Valli del Natisone, è organizzata, ormai da alcuni anni, dall’Istituto per la cultura slovena di San Pietro al Natisone.
v četrtek, 27. oktobra v gostilni Sale e Pepe v Sriednjem: večer pravljic
“Vaht”, “hliebce brat” in pravljice so, v četrtek, 27. oktobra, spremljale degustacijski meni – med drugim “koščičovo”, tradicionalno župo, ki so jo enkrat jedli v tem času – v gostilni Sale e Pepe v Sriednjem.
Bruna Balloch iz Subita, Leonora Comugnaro iz Tavorjane, Rosina Tomasetig iz Garmika an Ada Tomasetig iz Špietra so pravle o navadah, ki so ble ries posebne an pripovedovale njih spomine: pravce, ki pravejo od marliču, britofu an strahuov.
Na večeru je biu tudi furlanski igralec Claudio Moretti, ki je nekatere naše pravce poviedu po laško.
Za muziko sta poskarbiela Franco Qualizza an Sandro Carta.
Na koncu večera je Teresa vsiem prisotnim dala, ku kar smo bli otroc an smo hodil po hišah, an hliebac »za vse dušice, ki so se ločile an partiles tete hiše an žlahte«.
Večer že več let prireja Inštitut za slovensko kulturo iz Špietra in na njem združuje ustno izročilo z gastronomijo z namenom, da valorizira kulturo Nediških dolin, ki se na smie zgubit.